Kocábka nenáramná

května 15, 2015

Určitě jste byli netrpělivý ohledně toho, kdy se dostaneme na loď. My byli netrpěliví též. Proto jsme se rozhodli vydat do Kudatu si prohlédnout loď a kapitána. Z ortopedické stanice nás Henan místo v 8 ráno vyzvedl v 1 odpoledne, naštěstí jsme měli snídani a kusy papíru, abychom se zabavili hrou Město, jméno. Henan a jeho žena nás vyhodili na výpadovce směr Kudat, rozloučili jsme se a čekali, že odjedou. Nestalo se tak, Henan nám naopak chtěl pomoci stopovat! Udělal více škody než užitku. Samozřejmě nám auta nezastovala, když viděli, že stojíme u auta s křenícím se Henanem. Zebra chytala rapla a bohužel mu nebyla schopna vysvětlit, že takhle nikdo nezastaví. Naštěstí nás zachránil jeden taxík, do kterého jsme nesedli, ale podařilo se nám ukořistit papír a když Henan poodešel, jít stopovat kousek dál od auta. A hle...zastavil nám Číňan, nasedli jsme do auta a rychle od už otravně pomáhajícího Henana pryč. Číňan nemluvil anglicky, takže jsme se oba mohli v autě vyspat. Vyhodil nás v Kudatu, tam jsme dali jídlo a domluvili sraz s Tedem v Marina golf resort na recepci v čase 18:15.Byli jsme zvědaví, Zebra si s ním psala s přestávkami deset let, ale nikdy jej neviděla. Pak přišlo setkání...

Ted se zjevil. Má 62 let, vypadá pohuble, opáleně a ošlehán větrem. Hned nám začal vyprávět o svém životě a...bohužel už nepřestal. Vzal nás na svou loď (popis níže) a neustále mlel. Na lodi pokračoval, dověděli jsme se (ve zkratce),že plachtil po státech už jako mladý a za komunismu se mu podařilo utéci do Anglie, odtamtud pak do Austrálie, kde dlouho žil a zde si koupil a zařídil svou loď se svou tehdejší přítelkyní. Loď  zařizovali 2,5 roku. Během pobytu získal australské občanství. Je z Těšínska,vystudoval ČVUT a občas dělá IT podporu lidem z resortu, kde kotví. Má manželku na Filipínách, která je o 30 let mladší. Teď je těhotná v 6 měsíci a Ted proto pluje za ní. Plachtí už téměř 20 let a vždycky si najde nějakou posádku na inzerát  (zejména aby mu "pomohla" s chodem lodi).  A co jsme vypozorovali - Ted se rád poslouchá, neustále mele a hubu nezavře, je vášnivým kuřákem a hlavně je liný jak veš. Vyprávěl nám o posádkách, které měl a dle nás posádku potřebuje jen proto, aby mu makala na lodi. Pořád mele o tom, jak je důležité spravit výfuk, za 3 týdny, co tam kotví, to ještě neudělal. Abych jej jen nehanil. Ted je jinak milý, ochotný, má zkušenosti s plachtěním a životem na lodi, takže jsme v dobrých rukách. Snaží se nám ve všem vyhovět a vše vysvětlí. Hodlá nás naučit plachtit, takže se na to těšíme. Sám říká, že je vodní typ a pevnina pro něj není. To já jsem typ pevninský, to mi stačilo poznat během jednoho večera.

Podezříváme jej také z toho, že nás využívá na dokoupení zásob. Samozřejmě, že jsme čekali, že na zásoby přispějeme,ale že je budem kupovat celé a ještě pro ně chodit, to jsme nečekali. Máme za úkol koupit 80 litrů dieselu a 80 litrů vody (protože neprší, musíme vodu pořídit). Do toho už nám přidává věci jako plyn do vařiče, 24 rolí toaletního papíru a následně jídlo (prý jen pro nás, on prý jí jen 2krát denně rýži a nudle, které na lodi jsou). Očekáváme, že nám na seznamu brzy přistanou kartony cigaret. Na nákup zásob máme 4 dny, takže to se budem tahat se 40 kg 2 km na loď a on bude vykuřovat. Uvádí, že má kolem spoustu známých, tak nechápeme, že s někým nedomluví auto a vše se veme najednou. Musíme zjistit,kolik jeho kocábka žere, jelikož se Zebrou nehodláme akceptovat, abychom mu kupovali zásoby benzinu, jestli se otočí vítr a budeme plachtit, takže se diesel vůbec nevyužije a on bude mít zdarma palivo na dlouhou dobu.

Pokud jde o loď, pak jde o malou kocábku, což by ani tak nevadilo, jen kdyby nebyla plná zbytečných krámů, kam se podíváš. Ted sice říkal, že je to jeho dům,kde má vše, ale s takovou bychom ho mohli přihlásit do té americké reality show Máte doma uklizeno?, kde se lidi nejsou schopni zbavit svých věcí. Říkal, že loď váží 12,5 tun,z čehož 4 tuny představují tyhle krámy. Ještě si z toho dělal prdel. Divíme se, že jeho žena s tím haraburdím neudělala krátký proces, ovšem ona se narodila jako křovák a zřejmě nemá takovou vyřídilku. Škoda, že tu není Dita, to bychom po 4 dnech odplouvali o 2 tuny lehčí. Ukázal nám naši kajutu na spaní,což je kumbálek, do něhož se ani nevlezu a molitany na spaní nevětral snad 20 let, co je na lodi. Vše je zatuchlé, smrdí a hnusné. Noc jsme nakonec strávili na palubě, neb dole se nedá spát. Přemýšlím o tom, že spát budu buď na palubě nebo na divoko na ostrovech, až budem plachtit.

Plánuji, že na ostrovech budu, po ranní kávě a jeho 5 cigaretách a jedné historce, kterou nám řekne už po několikáté, trávit celý den a v případě dobrého počasí i celou noc. Doufám, že on si bude dělat své věci na lodi, jak říká, a nechá nás samotné. Hrozí totiž, že jej vezmu s takovou jeho mačetou, pokud nebude chvíli ticho.

Tři týdny bychom s ním měli být. Loď je fajn, plán plavby taky, akorát osobnost kapitána poněkud pokulhává.

Photo by Zebra (naše loď je ta prostřední).

You Might Also Like

1 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Kontaktní formulář

Subscribe