Jeruzalém (Ilya)

června 27, 2017

V Jeruzalémě jsme ubytováni na frekventované ulici Yofa (aka Jaffa) díky airbnb.com. Jde o hlavní strasse, na které jezdí jediná tramvaj v Jeruzalému a kousek od nás se nachází hlavní trh s mnoha druhy jídel, od ovoce po maso. Ke starému městu to máme do 1 km. Dobrá cena za lokalitu je však vykoupena interiérem. Spíme v obývacím pokoji na matracích na zemi. Byt má další 2 obyvatele, kteří mají vlastní pokoj. Neteče zde pořádně studená voda při sprchování, jen pokud se zvláštním způsobem stlačí kohoutek. Připadáme si tak trochu na koleji, akorát nemáme skříňky. Byt mají 2 lidi, kluka jsme viděli a holčinu pracující v Tel Avivu ještě ne. Ale nestěžujeme si, chováme se jako doma.

Staré město jeruzalemské jsme navštívili po snídani složené z jablka a cornflakes už v 8 ráno, abychom nezažili davy u Zdi nářků. Holky měly štěstí, u jejich částí nebyla téměř ani noha. Zato já se ke zdi přes davy modlicích a pohupujících se Židů nedostal. Aspoň jsem si uzmul reklamní jarmulku. Zeď nářků jsme však navštívili ještě odpoledne, kde už jsem i vložil do zdi přání, aby se "vám všem vedlo dobře". Také jsme absolvovali podzemní prohlídku pod Jeruzalémem, kde se nachází pozůstatky původního Davidova chrámu. Docela mne překvapilo, že pod Jeruzalémem je dalších 50 metrů podzemí. Nedivím se, město bylo neustále přestavováno, bylo napadeno 44krát!!!

Ráno jsme si také prošli křížovou cestu po jednotlivých zastaveních, průvodcem nám byl náš knižní průvodce. Potkali jsme také skupinu modlicích se, zpivajících a plačících Číňanů, což byl pro mne naprostý šok. Jsem myslel, že jsou budhisti. Křížová cesta končila v Chrámu božího hrobu, kde se nacházely 4 zastávky, které jsme však prošli na přeskáčku. Je zde místo, kde stál kříž, místo, kde sňali Ježíše a samotný hrob, který je obklopen mramorem a stojí se do něj řada. Poté, co jsme vystáli půl hodinovou, která ztrojnásobila, co jsme tam stáli, jsme vešli do mramorové síně, kde jsme poklekli ke kamenu, na kterém údajně bylo tělo Kristovo pochováno. Než doznělo naše ooo, nerudný Žid nás vyhnal ven. Nám to víceméně bylo jedno, ale chudáci poutníci, kteří tam nedají ani Otčenáš.

Jako správní poutníci jsme se také vydali na pouť kolem hradeb. Ovšem podcenili jsme trochu teplotu vzduchu, která vystoupala přes 40 stupňů. Procházka se tak změnila v peklo, protože z hradeb se jen tak lehce slézt nedá. Výhled z hradeb byl docela příjemný, ale naprosto nás to vyšťavilo. Terka dokonce bojovala s bolestí hlavy, ale růžové štěstí dlelo v její krosně. Nepomohla ani ledová tříšť.

Samozřejmě nechyběla ani procházka muslimskou čtvrtí a jejich bazary, kde mi to trochu připomínalo Velký bazar v Istanbulu. Ovšem slabý odvar. Pochopitelně proběhly i mírné nákupy, kdy jsem koupil zatím 2 cetky - zlatavou archu úmluvy z 80 sekel na 35 sekel a menší menoru ze 40 na 25. U holek však smlouvání zatím pokulhává, i když Peťa měla školení ve vyjednávání. Myslím, že jim dám školení sám. Následující scénka hovoří za vše.
Prodavač:"20" Terka:"Ja to videla prodavat za 10." Prodavac:"Tak tos mela vzit." Tímto její smlouvání skončilo. Curry koupila už za plnou cenu. Možná to byl jen úpal.

Jinak uličky Jeruzaléma jsou docela podobné Králově přístavišti v GoT. Hned jsem si vybavil scénu s Cersei.

You Might Also Like

3 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Kontaktní formulář

Subscribe