Cesta na východ

května 19, 2019

V práci máme možnost navštívit digitální konference v Evropě, pokud si nějaké najdeme. Já si našel jednu v Kyjevě jménem Adsummit, která mi nakonec byla schválena. Tak jsem si řekl, že když už tam budu, udělám si na Ukrajině dovolenou, ač Ukrajina se zatím nenachází v top 10 destinacích, co chci navštívit. Na konferenci jsem jel společně s kolegou Honzou, s kterým jsme se rozhodli navštívit i Černobyl.

Podrobnostmi z konference vás zatěžovat nebudu. Jen bych řekl, že jsem očekával větší formu, než byla. Konala se v hotelu Hilton a oběd byl například jen pro držitele Gold lístku, což byli organizátoři a pár lidí, kteří chytli ještě jejich nízkou cenu jako třeba já, kolega už ne. My navštívili jen přednášky, ač se tam v malém sále prezentovaly i firmy, které těsně před koncem zmizely a z "beer party" se stalo neslavné popíjení pár jedinců a organizátorů. Na velké konference se musí Kyjev ještě učit.
S Honzou jsme stihli i projít za 1 odpoledne i půlku Kyjeva s jeho slavnými chrámy - Sofie, Michal a Ondřej. Bohužel všechny 3 už byly zavřené, nicméně vstup do jejich okolí se stále vybíral, což mě trochu vytočilo. Naštěstí se nám ale podařilo alespoň navštívit chrámový komplex, ke kterému si dám ještě v jiném dnu jednu návštěvu, jelikož bych chtěl navštívit místní katakomby. Nejvíce nás však zaujala obrovská socha Matky Ukrajiny, která se ční nad Kyjevem. Má dohromady 120 metrů i s podstavcem. Drží meč a štít, na kterém je srp a kladivo, které jsou na celé Ukrajině ilegální je prezentovat. Socha je však megalomanská, bohužel společná fotka nevyšla, i když nás fotil týpek se zrcadlovkou. Ne všichni s dobrým fotoaparátem umí fotit. A jak se nám povedlo rychle se přemísťovat mezi místy? Jezdili jsme Uberem! Je tu velmi levný a pokud člověk potřebuje rychle se dostat po městě, do 50 korun za jednoho se dostane daleko. Takže jsme jezdili s Igorem, Romanem, Jaroslavem a dalšími a jak s auty novými, tak i pochybné kvality třeba s prostřeleným sklem. Na Uberu je však nevýhoda, že jsi nemůžete vybrat řidiče a je vám vybrán. Naštěstí skáčou s nejvíce hvězdami.

Vrátil bych se ještě k začátku výletu. Letěli jsme Ukrainan airlines, o kterých jsem myslel, že jde o normální aerolinku. Jaké bylo naše rozčarování, když jsme museli při odbavení zaplatit 15 euro za to, že jsme se neodbavili online. Na mé příruční zavazadlo se dívali taky skepticky, naštěstí jsem neplatil nic, ač bylo o 3 kg těžší než mělo. Můžete si vzít jen 7 kg!!! Ryanair evidentně našel zlatý důl a obyčejné aerolinky mění podmínky. Dejte si tak pozor, jestli nemáte např. Economy light, kde pomalu nemáte ani pořádné zavazadlo.

A naposled náš 4* hotel se bohužel jen tak tvářil. Sice byl vybaven barokním nábytkem, koupelnou a honosným kobercem, ale mýdla jsme dostali jen pro 1 osobu, ručník též a úklidová služba přišla jen jednou za 4 dny. O červeném koberci s 2 ochablými tyčemi před vchodem, který ani nejde vidět, raději nemluvím.

A příště Černobyl.

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Kontaktní formulář

Subscribe