Athény - dveře na střední východ

května 27, 2022

Rok 2022 nebezpečné utíká a je na čase dát opět nějakou cestu. Kvuli nemoci a neustálým proticovidovým opatřením jsem vymýšlel, kam bych se vydal. Po různých peripetiích jsem se nakonec rozhodl pro vnitrozemské Řecko, kam jsem chtěl už v dubnu, ale jelikož byla potřeba 3.davka očkování, musel jsem počkat až do května, kdy Řecko zrušilo všechna opatření. To mě taky stálo o 3 dny dovolené navíc (v dubnu se dalo pracovat s Velikonocemi). Jelikož moc neřídím a půjčovat si auto na jednoho je drahé, rozhodl jsem se využít opět vlaku. Bohužel ne všude to šlo (viz dále).

Inu, na letišti v Praze jsem zažil jen zajimavou historku s panem Chlupem, který byl neustále vyvoláván, že má zavazadlo na security a úspěšně to ignoroval. Chlup byl pak přede mnou, když se nastupovalo do letadla a letuška mu řekla, ať rychle zamíří na security. Chlup odběhl a letadlo stihl opravdu...o chlup. Aegean společnost překvapila s občerstvením - dostali jsme malou bagetku, sušenku a nápoj. Jsem zíral v dnešní době, kdy už ani Lufthansa vám nedá pomalu napít. Na druhou stranu, letadlo mělo 45 minut zpoždění, to nebylo ani o chlup. Po příletu jsem se vydal na ubytko, kde už na mě hostitel nechtěl čekat a poslal mi instrukce na whats app. Zlaté doby bez roamingu... Na ubytování jsem dorazil až kolem desáté hodiny, protože metro mi ujelo o chlup. Mám apartmán sám, který by byl až pro 6 lidí. A kousek od vlakoveho nádraží.


Athény jsem navštívil už před 13 lety. Tentokrát mě ale nemile překvapily špínou, smradem a takovým zvláštním neuspořádáním a neupraveností. Do toho ulice jsou takové stísněné, hodně tu narazíte na opuštěné vymlacené domy. To asi ještě z dob krize. Jdete třeba po ulici a najednou velký barák, rozmlacena okna, vyhořelý někde, kolem plot. A pak kavárna. Do toho tu je hodně bezdomovců a v jedné ulici jsem narazil i na dva feťáky dávající si svou odpolední dávku heroinu. Athény mě tudíž na první pohled šokovaly, pže jsem čekal evropské město. Jenže když naskočíte na styl Sarajevo, Chorvatsko, Černá Hora, Istanbul apod., najednou se vám Athény zalíbí.


Athény prostě nejsou Evropa, je to brána do středního východu. Pak už jsem si ty uličky užíval. Zejména náměstí Monasteraki právě tento styl ukazuje. Je to takový malý Istanbul. Vnořil jsem se do těch ulic a užíval si i toho smradu. Mimo to pak v těchto ulicích vidíte tu starou civilizaci, Pantheon, co se na to dívá shůry, navštívil jsem i další starověké trosky, ať už řeckou i římskou Agoru, tak trosky Hadrianovy knihovny i starou observatoř. Bohužel se mi ale nepodařilo najít pantheon. Tyhle všechny památky máte za 30 eur. Trošku mi bylo líto turistů kolem, zejména uřvaných Američanů, kterým šlo zejména o to vyfotit se s co nejvíce sloupy. Věděli vůbec, kde stáli? U Monasteraki se také nachází bleší market, kde jsem opět obdivoval šílenou vete#, stará knihkupectví a normálně obchod s videokazetami! Ten lákal především pornem. Otázka je, kde bych jej přehrál. Máte vůbec ještě nekdo doma videorekordér?


Navštívil jsem znovu i Národní muzeum, kde jsem obdivoval rozličné sochy ze všech období, ale také kompozici váz. Bylo jich tam tisíce, některé s hodně zachovalými malbami. Na hodně u nich byly postavy s křídlami. Tak jsem si říkal, že vypadají jak andělé a poslové... Zajímavé 500 let před tím, než se o anděch vůbec mluvilo... Ale třeba je to jen má domněnka. Nejdřív jsem vázy chtěl proletět, pak jsem se přistihl, jak u každé civím na příběh, co ukazovala. Jedna třeba ukazovala, jak sfinga svádí muže... To mě hodně překvapilo.


Od muzea jsem se vydal hledat athenske street art. Bohužel jsem toho moc nenašel, spíše nic. Jen jsem ale objevil ulici hipsterů s kavárnami, která by směle strčila Krymskou do kapsy. Procházkou athenskými uličkami jsem dokonce odbočil do nějakého "keře" a ocitl jsem se c pidi parku, kde bylo asi 12 bezdomovců a hlídkovala tam policie. Samotného mě pak překvapilo, kde jsem se to octnul. Než jsem si uvědomil, že mě mohl někdo napadnout, byl jsem pryč. Prostě Athény 



You Might Also Like

1 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Kontaktní formulář

Subscribe